środa, 30 kwietnia 2014

Fascynujący świat boczku czyli zawał w miseczce. / How to make bacon jam.

Kolega przysłał nam linka do strony piwne gotowanie, gdzie znalazł przepis na dżem z boczku. Boczek i kawa razem? Z miodem i piwem? Brzmi pysznie!
Nieco zmodyfikowaliśmy przepis, a następnym razem zmienimy go jeszcze trochę, ale wyszło bardzo smaczne.
No i następnym razem zrobimy tego pysznego dżemoru więcej, żeby dzielić się nim z bliźnimi.

około pół kilograma wędzonego boczku
dwie cebule
dwie filiżanki espresso
butelka ciemnego piwa na miodzie
trzy łyżeczki miodu
ząbek czosnku

kroimy boczek w drobną kostkę
kroimy cebulę w drobną kostkę
piwo miodowe
kawa
dolewamy kawę
i piwo
czekamy aż nadmiar płynu odparuje i dusimy
om nom nom nom

Smacznego!


***

A friend sent us a link to the page where he found a recipe for bacon jam. Bacon and coffee together? With honey and beer? Sounds yummy!
We slightly modified the recipe, and the next time we will change it a little bit more, but it came out very tasty.
And the next time we will make more of this delicious jam to share with friends.

What we used:
about half a pound of smoked bacon
two onions
two little cups of strong espresso (it will be a bit more bitter with it, so if you prefer you can eliminate coffee from the recipe)
bottle of dark beer with honey (any dark beer you like will be ok)
three teaspoons of honey
clove of garlic

How we did it:
Cut the bacon into small cubes
Cut the onion into small cubes
pour a cup of coffee and beer
wait until the excess liquid has evaporated and cook under a lid

enjoy! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz