niedziela, 5 października 2014

Jak zrobić pesto? / How to make pesto alla genovese?

Pesto to zielony sos, który składa się głównie z bazylii i czosnku. Bardzo dobrze nadaje się do makaronu (d'oh), ale też do chleba, ryżu czy sałaty. Jak mówi wikipedia: "Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku."

 Tradycyjne pesto alla genovese składa się z bazylii,czosnku,orzeszków pinii, parmezanu, odrobiny oliwy i soli.

Nasz przepis:
6 pęczków bazylii
2 ząbki czosnku
25 g orzeszków
45 g tartego sera
2-3 łyżki oliwy ekstra virgine
sól



Orzechy zgniatamy w moździerzu
Zamiast orzeszków piniowych użyliśmy orzeszków ziemnych, ale pozostałe składniki pozostały bez zmian.

potem jesteśmy leniwi i resztę składników blendujemy
Wyszło pyszne (:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz