Pesto to zielony sos, który składa się głównie z bazylii i czosnku. Bardzo dobrze nadaje się do makaronu (d'oh), ale też do chleba, ryżu czy sałaty. Jak mówi wikipedia: "Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku."
Tradycyjne pesto alla genovese składa się z bazylii,czosnku,orzeszków pinii, parmezanu, odrobiny oliwy i soli.
Nasz przepis:
6 pęczków bazylii
2 ząbki czosnku
25 g orzeszków
45 g tartego sera
2-3 łyżki oliwy ekstra virgine
sól
 |
Orzechy zgniatamy w moździerzu |
Zamiast orzeszków piniowych użyliśmy orzeszków ziemnych, ale pozostałe składniki pozostały bez zmian.
  |
potem jesteśmy leniwi i resztę składników blendujemy |
|
Wyszło pyszne (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz